Cyberbeveiligingswet (NIS2): Wat betekent deze wet voor jouw bedrijf?

De cyberbeveiligingswet (NIS2) is een wet die in het laatste kwartaal van 2022 is aangenomen door het Europees Parlement en trad in 2024 in werking. De wetgeving verplicht maatschappelijke noodzakelijke bedrijven te voldoen aan de richtlijnen die in de wet zijn vastgelegd. NIS2 is de opvolger van de oorspronkelijke NIS richtlijnen uit 2016 en moet zorgen dat organisaties digitaal weerbaarder zijn dan voorheen.

De wetgeving zorgt nog steeds voor veel onduidelijkheid bij veel organisaties. In dit artikel geven we je meer duidelijkheid over de NIS2 wetgeving en richtlijnen die daarbij komen kijken. Wat betekent het aanscherpen van de wetgeving voor jouw organisatie? Geldt deze wetgeving ook voor jouw bedrijf? En wat zijn de risico’s als je hier niet voldoende anticipeert? De antwoorden lees je in dit artikel op onze website.

Wat is de cyberbeveiligingswet (NIS2)?

De cyberbeveiligingswet (NIS2) is een Europese richtlijn die geldt voor maatschappelijk noodzakelijke bedrijven. Het gaat om bedrijven die essentiële diensten leveren voor de maatschappij. Deze bedrijven beschikken vaak over gevoelige, essentiële data die goed beschermd moeten worden tegen cyberaanvallen.

De NIS2 wetgeving verplicht bedrijven dergelijke maatregelen te nemen om ernstige gevolgen van cybercrime te voorkomen. Daardoor stelt de wetgeving hoge eisen aan deze bedrijven en hun digitale veiligheid, om de kans op escalaties te verkleinen.

Als bedrijf moet je op de hoogte zijn van actuele dreigingen en het risicobeheer duidelijk in kaart brengen. Je moet weten op welke gebied(en) je kwetsbaar bent, wat de gevolgen zijn als jouw data wordt onderschept en welke proactieve maatregelen je neemt om het risico op schade te beperken. Ben je als organisatie verplicht te voldoen aan de NIS2 wetgeving? Als je niet de juiste stappen hebt gezet, dan kan dat leiden tot vervelende gevolgen, zoals bijvoorbeeld hoge boetes of zelfs reputatieschade.

Geldt deze wetgeving ook voor mijn organisatie?

Elk bedrijf wil natuurlijk voorkomen dat online incidenten plaatsvinden, maar als je een maatschappelijke functie hebt, is het belangrijk om je IT-infrastructuur zo optimaal en veilig mogelijk te hebben ingericht. Hoewel iedereen digitale dreigingen wil voorkomen, is niet elk bedrijf verplicht om de NIS2 wetgeving te volgen. Je vraagt je nu wellicht af of jouw organisatie onder deze norm valt.

De NIS2 richtlijnen gelden voor bedrijven die actief zijn in specifieke branches, zoals industrieën in energie, water, zorg, bankwezen en andere essentiële diensten. Naast het nemen van maatregelen, ben je verplicht om een ernstig cyber incident te melden. Het is daarom goed om er zeker van te zijn of jouw bedrijf de richtlijnen moet volgen.

Als je niet zeker weet of jouw bedrijf onder de NIS2 wetgeving valt, neem dan contact met ons op. Wij kunnen je precies vertellen of de richtlijnen voor jouw organisatie gelden.

Vraag de NIS2 quickscan aan via onze website

Wil je weten of jouw bedrijf NIS2 compliance is? Vraag de NIS2 quickscan aan via onze website. Wij brengen de cruciale richtlijnen in kaart en geven advies waar verbetering mogelijk is. De experts van Cloud Agent nemen contact met je op om een quickscan in te plannen en een afspraak te maken.

Tijdens de afspraak gaan we onze bevindingen presenteren en geven we een toekomstbestendig advies gericht op jouw digitale veiligheid.